BårdBård

Byttet ut penn og papir i styrearbeidet

John Karsten Hustveit er daglig leder for en virksomhet som holder til i et postkort. For å holde orden på de viktige tallene og styrearbeidet, har han nå erstattet penn og papir med et digitalt alternativ – Bård.

John Karsten Hustveit, daglig leder i Åkrafjordtunet

I forbindelse med den store utbyggingen av E134 langs Åkrafjorden, åpnet Åkrafjordtunet i 1999. Daværende finansminister og stortingsrepresentant Gunnar Berge stod for den offisielle åpningen av dét som startet som et bygdeinitiativ for å ta vare på lokale mattradisjoner og bidra til nye arbeidsplasser og tilflytting.

De fleste av de veldig mange som har tatt turen øst- eller vestover på europaveien har én eller flere ganger stoppet opp for en kort eller lengre rast ved det unike serverings- og overnattingsstedet.

Norges beste bygdebutikk

Med sine eventyrlige, urnorske og postkortaktige omgivelser kan daglig leder, John Karsten Hustveit, fortelle at Åkrafjordtunet årlig har besøk av rundt 100.000 kunder.

– Rundt 65.000 butikkunder og ca. 30.000 i kafeen, informerer han. I tillegg til butikk og kafé, kan Hustveit tilby cateringleveranse, overnatting, møtelokaler, ladestasjoner og ulike arrangementer, som «Frokost PÅ fjorden» - en perle av en båttur til den vakre øya Romsa – et helt utsolgt arrangement som fant sted 1. mai.

Åkrafjordtunet ligger rundt 5 minutter i bil sørvest for Langfossen. Med sitt totalfall på 612 meter er dette landets femte høyeste foss, som i 2011 ble kåret til en av verdens ti vakreste fossefall av CNN. Samme år ble butikken på Åkrafjordtunet kåret til Norges beste bygdebutikk av Merkur, i regi av Regional og kommunaldepartementet.

– Aldri brukt lignende styresystem

Virksomheten i Åkrafjorden, i vill, vakker natur, tuftet på lokale tradisjoner, er altså en nær 25 år gammel vinneroppskrift. Samtidig vil kanskje noen påpeke at det alltid er rom for utskiftninger til det bedre.

Og for ikke lenge siden gjorde Hustveit et skifte som åpnet opp for nye muligheter og gjorde at han og kollegene fikk bedre tid til sine mange kunder: De startet å bruke det digitale styreverktøyet Bård.

– Vi har aldri brukt lignende styresystem tidligere. Det har for det meste gått i penn, papir og dokumenter lagret på datamaskinen. Bård er en helt ny verden for oss og har absolutt levd opp til forventningene.

Mer tid til operativ drift

Det er travelt å drive butikk og samtidig ha en hånd på styrerelatert arbeid.

– Vi har alltid vært nøye og grundige i vårt styrearbeid, men det tok til tider litt lang tid. Bård gjør arbeidet mer effektivt og enklere. Samtidig som vi er minst like grundige som før, har vi nå mer tid til å arbeide operativt med selve butikken og alt det andre som inngår i vår virksomhet.

Av de mange enkeltløsningene Bård tilbyr, trekker Hustveit frem signering med BankID, innkallelsene til styremøter og at alt er samlet på én plass som spesielt nyttige.

- Det aller beste er jo selvsagt at løsningen fungerer som den skal. Samtidig er hele kundereisen, fra interesse til vi nå bruker Bård i praksis, noe som bør være appellerende for de fleste bedrifter og styrer.

Idylliske Åkrafjorden i Etne kommune. Foto: Jan Rabben

«Alle» kan benytte Bård

Før oppstart var styret og dets medlemmer spente på hvordan overgangen til en mye mer digital form for styrearbeid ville fortone seg.

– Heldigvis er Bård veldig selvforklarende og intuitivt. Hadde omleggingen vært for vanskelig, hadde jeg ikke nølt med å kutte det ut, innrømmer Hustveit.

- Vi, som før altså benyttet penn, papir og enkeltfiler på dataen, må være såpass ærlige å si at når vi fikser det å bruke Bård, bør de fleste andre også klare det, ler han.

Moderniserer familiebedriften med Bård

Ryfylkes største totalleverandør av byggetjenester velger Bård når styrearbeidet skal effektiviseres.

Bistår NASA, Twitter og BBC med Bård i styret

Det norske IT-eventyret Highsoft fra Vik i Sogn, har hele 80 av verdens 100 største selskaper på kundelisten.

Bård gjør det enklere å være ildsjel

- Vi er en gjeng ildsjeler som ønsker å spre musikkglede og kultur på Haugalandet. Bård gjør at vi kan fokusere på det vi brenner for, sier Daniel Rolsfnes.